Green:house Green:engineering Environmental Design at Gardens by the Bay – Patrick Bellow [Paul Baker]

pg 42 – Just as at kew we found the principal design challenge was the conflicting need to maintain the high light levels required by the plants while minimising the associated solar heat gain inevitable in Singapore’s tropical climate… [The hyperbolic Curve] also worked well environmentally [as well as shading] . creating  stack effect with warm air drawn up to stratify according to temperature within the space.

pg 42- 43 The envelope is also critical success of the system. With the structure designed to be as lightweight as possible to minimise shadows cast onto the plating below, highly selective glass is used to filter out as much heat from the sun as possible. Deployable shades concealed within the structural arches of the building are also used to control the light levels and limit heat gain.

pg 43. Like Alpen house.. cool air is delivered into the building at low velocity, trickling into the planted displays and collecting in pockets of the undulating internal landscape to provide the right growing conditions for the plants as well as comfort to visitors. The hot air is collected from the top of both conservatories and along with surplus heat from the on-site biomass boiler, is used to regenerate a desiccant by driving off the moisture.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: